29 grudnia 2012

Pasta z grzybów i kaszy gryczanej



To miało być nadzienie do pierogów. Zadumałam się wczoraj nad lekturą książki o kuchni Podlasia - dawno nie robiłam pierogów z kaszą - pomyślałam i poszłam spać z postanowieniem ulepienia pierogów innych, niż moje ukochane ruskie. Przygotowałam eksperymentalny farsz i... stwierdziłam, że jest on świetny na krakersach i pieczywie.

Zamiast wpisu o pierogach jest więc wpis, który być może przyda się kilku osobom planującym bufet Sylwestrowy. Ta pasta jest niedroga, łatwa w wykonaniu, można łatwo przygotować jej wegańską wersję - wystarczy zamienić klarowane masło na oliwę.


23 grudnia 2012

Ode mnie, od serca.


Z całego serca życzę Wam, aby okres świąteczny minął Wam

dobrze, smacznie i tak jak lubicie, 

a Nowy Rok przyniósł zdrowie i szczęście. 


Podczas przerwy świątecznej mam zamiar leniuchować przed kominkiem, czytać książki, ale mam też w planach przeprowadzenie kilku zabiegów kosmetycznych tu na blogu. Być może pojawią się też nowe wpisy, choć nie obiecuję. 

Obiecuję natomiast, że w nadchodzącym roku postaram się jeszcze lepiej gotować i fotografować, abyście wracali tu z przyjemnością. 


Wszystkiego dobrego kochani. :)

Pozdrawiam ciepło, 

Karolina


17 grudnia 2012

Kulinarne podarki vol. 9



To ostatnia w tym roku propozycja na świąteczny prezent kulinarny. Skórki pomarańczowe pojawiały się na wielu anglojęzycznych i polskich blogach kulinarnych, a ja zrobiłam je pierwszy raz, dodałam od siebie sproszkowany imbir, aby nadać im jeszcze więcej zimowych nut, a jak pomyślę, ile skórek pomarańczowych wylądowało w śmietniku, to trochę jestem zła na siebie. Od dziś będę kandyzować przynajmniej część z nich. Oblane czekoladą i zapakowane w torebki mogą być całkiem smacznym prezentem. 

A czy Wy przygotowaliście jakieś prezenty kulinarne z okazji nadchodzących świąt?


11 grudnia 2012

Puree z brukselki o smaku groszku. Hmmm?


U mnie ciągle w użyciu książka "Hugh's Three Good Things (on a plate)".  Jest ona nieustającym źródłem inspiracji i aby Was nie skłamać - chyba pierwszą książką kucharska, z której chcę ugotować wszystko i wygląda na to, że mi się uda. Prędzej, czy później, ale jednak. 

Dziś nie pokażę Wam dokładnego zestawu z książki, ale tylko jedną z trzech rzeczy, które pojawiły się na talerzu obok kaszanki i bekonu, a mianowicie brukselkę. I dziwna sprawa z tą brukselką, bo przygotowana w ten sposób smakuje... Hmmm. Groszkowo? W każdym razie traci dużo ze swojego charakterystycznego smaku, którego niektórzy nie znoszą. Tu jest mało goryczki, a dzięki cebuli i śmietanie jest wręcz słodko.

7 grudnia 2012

Trio doskonałe - burak, chrzan, makrela.




Buraki i chrzan.

Chrzan i makrela. 

Buraki, chrzan i makrela.

To już znam i wiem, że gra ze sobą wspaniale. Nie odkrywam więc wcale nowej planety, a delektuję się znanym i uwielbianym przeze mnie zestawem, tylko w nieco innej scenerii.

5 grudnia 2012

Zmasakrowana brukselka. Czego oczy nie widzą...



Tak sobie myślę, że ten tytuł może jest trochę szorstki i nie do końca oddaje sytuację - na przykład może sugerować, że zabiłam brukselkę - jej smak, walory. Część z Was może  oczywiście uważać, a z moich obserwacji wynika, że to całkiem spora grupa, że brukselka jest masakrycznie niesmaczna i walorów nie posiada. Ja należę do tych, którzy ją kochają, więc przekonywać mnie nie trzeba, aby w sezonie poszukiwać nowych sposobów na jej przyrządzenie. 

3 grudnia 2012

Kulinarne podarki vol. 8



Znowu nastał ten czas w roku. Czas zabrać się za przygotowanie prezentów kulinarnych, którymi będziecie mogli obdarować smakoszy. A co można podarować serowym smakoszom, poza dobrym serem oczywiście? Dodatek do sera - domowy chutney.


1 grudnia 2012

Gdy mnie nie było. I co będzie.

DIY

Lektura obowiązkowa dobrowolna

Przygotowałam z pomocą lubego nowe tło do zdjęć i szukam nadal inspiracji i swojej drogi w fotografii kulinarnej, szperam w sklepach dobroczynnych, odkryłam odjechany pub, przez który przechodzi się do najwyższego w Anglii wodospadu i w którym wisi wypchany (?) pstrąg złowiony w lokalnej rzece w 1963 roku.