7 lipca 2013

Co do jedzenia do pracy? Sałatka ze świeżych warzyw i pęczaku.




Moja propozycja na letni lunch do pracy. Sałatka jest lekka, ale sycąca, robię ją korzystając z obfitości warzyw i tego, co rośnie mi w donicach, czy na grządkach. Schłodzona bardzo dobrze odświeża w gorący dzień. Proporcje nie są ważne, a dobór warzyw i ziół zależy od tego, co się lubi i ma pod ręką. Świeża chilli  daje jej kopa. Zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, które zabieram do pracy.


Sałatka ze świeżych warzyw i pęczaku 

2 porcje

1½ szklanki ugotowanego pęczaku 
2 średnie pomidory 
½ świeżego ogórka, obranego lub ze skórką
1 mała zielona papryka, wypestkowana
6 rzodkiewek 
garść świeżej mięty 
garść świeżej kolendry 
½ łyżeczki drobno posiekanej chilli 
3 łyżki oliwy 
1 łyżka octu jabłkowego 
1 łyżka soku z cytryny 
szczypta cukru  
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz 


W misce wymieszać oliwę, ocet, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i chilli. Warzywa pokroić na niewielką kostkę. Dorzucić do miski. Zioła posiekać drobno i dodać do warzyw. Dorzucić pęczak i wymieszać. 

7 komentarzy:

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)